De câte ori ai stat cu meniul deschis pe terasa restaurantului preferat și ți-a fost
extrem de greu să alegi vinul potrivit pentru cina ta?! Dacă nu ești un
cunoscător al vinurilor și nici un pasionat al lumii fascinante a întregului proces
de producere al acestuia este extrem de complicat să faci alegerea perfectă.
Regulă de bază nescrisă, dar foarte importantă, este aceea că alegerea vinului
potrivit pentru friptură trebuie sa respecte o regulă simplă. Astfel, la preparatele
ușoare, merg vinurile slabe și la rândul lor ușoare (în general cele albe sau roze),
iar la fripturile din carne roșie, merge un vin mai aspru, de regulă roșu sec sau
demisec.
Există și în cazul fripturilor nenumărate posibilități de asociere și câteva
recomandări făcute de specialiști pentru a experimenta adevărate festine
culinare. Fiecărui tip de carne îi este potrivit un anumit tip de vin și cu
caracteristici unice. Noi vrem să ne oprim asupra cărnii de vită Black Angus și
să îți recomandăm un vin potrivit acesteia, pentru ca la următoarea vizită sau
comandă din locația noastră să ai o cu totul altfel de experiență.
Atunci când ne gândim la carnea roșie, mintea noastră zboară în primul rând
spre preparatele din carne de vită și îți spunem că în general aceasta este
asociată cu vinul roșu, însă și aici sunt nenumărate criterii și reguli de care
trebuie să ținem cont. Printre cele mai importante este alegerea vinului în
funcție de tăria aromelor, gusturile puternice merg cu vinuri la fel de puternice,
ar fi indicat de a asocia carnea cu vinul din aceeași regiune, iar preparatele
ușoare e musai să le asociem cu vinuri la fel de ușoare.
Și o ultima recomandare din partea noastră: nu te limita la generalitățile de mai
sus, descoperiți-vă propriile asocieri de vinuri cu fripturi, fie ele mai grase sau
mai puțin grase, fie carne albă sau roșie. S-ar putea să rămâi foarte surprins câte
alte soiuri de vinuri poți alătura preparatelor voastre la grătar.
Și dacă până acum am vorbit despre partea generală și teoretică a subiectului, ce
zici să îți facem și o recomandare din meniul propriu pentru următoarea ieșire în
oraș sau comandă. Ne-am gândit care ar fi cel mai potrivit preparat, iar pentru
că zilele frumoase în sfârșit ne încântă, iar meniul de vară este plin de delicii,
alegerea nu a fost una foarte ușoară. Am decis însă să-ți recomandăm un
preparat nou introdus în meniu, Grilled beef chuck roll – ceafă de vită Black
Angus la grătar. Un preparat din gama produselor gust autentic, cu o savoare
greu de egalat. Carnea de vită fiind una dintre cele mai apreciate și poate una
dintre cele mai elegante alegeri pentru un prânz sau o cină. Contează în cazul
acesteia modul de gătire, procesul de maturare, deoarece toate aceste detalii îi
conferă suculența, textura și aromele inconfundabile. Acum că ne-am decis
asupra preparatului, îți spunem că merge fantastic cu un vin de la cramele
Recaș, îl găsești în meniul nostru sub numele de Selene, Fetească neagră – sec.
Acesta este un vin de culoare rubiniu închis, cu robă violetă și limpiditate bună.
Dezvoltă arome vegetale urmate de note intense de fructe negre (prune, afine),
și roșii (vișine, coacaze), împletite cu zahăr brun, ușoare tente de vanilie,
scorțișoară și piper. Caracterizat de o aciditate foarte bună și corp mediu, vinul
se deschide frumos după o decantare de minim 30 minute.
Sigur nu sunt toate detaliile pe care ai vrea să le știi, dar îți spunem că subiectul
este unul infinit și studiile realizate asupra acestuia sunt nenumărate. Ne-am
limitat la a-ți face o recomandare pentru ca următoarea ieșire să te cucerească cu
arome și gusturi deosebite. Rămâne doar să pui în practică sfaturile și
recomandările noastre, iar nouă să te vedem bucuroși de deliciile culinare pe
care le savurați. Te așteptăm să ne bucurăm de cele mai frumoase momente
împreună și să ne facem cât mai multe amintiri delicioase.